Zagreb preplavljen zvucima i bojama za festival...
Home › What's New › Zagreb preplavljen zvucima i bojama za festival kočija

U subotu, 6. kolovoza, Zagreb će oživjeti zvucima i bojama dok Rathayatra, drevni indijski festival kočija, prolazi gradom.

Predivno ukrašenu i obojanu u žarke boje, egzotičnu drvenu kočiju vući ćemo ručno od Europskog trga preko Trga Bana Jelačića do Parka Zrinjevac. To je najveći gradski ulični festival kojem su domaćini Međunarodno društvo za svjesnost Krišne u Hrvatskoj (ISKCON HR) u suradnji s Ambasadom Indije i uz podršku drugih organizacija. Uz procesiju, posjetitelji će moći sudjelovati u proslavi i pratiti kulturni program na Trgu Bana Jelačića i u Parku Zrinjevac, gdje će moći gledati tradicionalni indijski ples, slušati glazbu u pratnji posebnih instrumenata i pjevati.

Svake godine, u više od 500 gradova diljem globusa, stotine ljudi lokalno i turista sudjeluju u vuči kočija koje nose božanstva Gospodina Jagannatha, Balarama i Subhadre u velikoj procesiji koju prate glazbene izvedbe, plesanje i veselo pjevanje. Jagannatha znači "Gospodar Univerzuma", a Njegov prekrasan osmjeh i velike oči prizivaju radost i nadu onih koji Ga vide.

Rathayatra festival je prvi put proslavljen u indijskom gradu Jagannatha Puri-ju prije više od 2.000 godina, a na Zapad ga je doveo A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, osnivač ISKCON-a, u San Francisku 1967. godine. Globalno prisustvo festivala danas nadilazi granice Indije.

Ove godine, po prvi putu povijesti, održat ćemo festival kočija, Rathayatra, u središtu Zagreba. Festival počinje 6. kolovoza u 17:00 sati tradicionalnom ceremonijom otvaranja na Europskom trgu, a završava u 20:00 sati u Parku Zrinjevac kulturnim programom.

Iskoristite priliku i pridružite nam se za ovaj festival pjevanja i plesanja. Sve vas od srca pozivamo!


Address: Embassy of India, Bijenik 152B, 10000 Zagreb(Croatia)
Working hours: 08:30 hours to 17:00 hours (Monday to Friday)
Telephone Numbers: (00-385-1) 4873239, 4873240, 4873241
Fax Number: (00-385-1) 4817907
E-mail:library.zagreb@mea.gov.in

Webmaster: Ankur Kumar.
E-mail:
webadmin.zagreb@mea.gov.in
Page last updated on 14.06.2017.

Copyright policy | Terms & Condition | Privacy Policy|
Hyperlinking Policy | Accessibility Option | Help

© Embassy of India, Zagreb(Croatia) 2018. All Rights Reserved.